Navalls Kennel

Småskalig Border Collie uppfödning

20200412: Det blev ingen ENC för oss pågrund av Corona. Det blev inte heller några valpar då Rox fick en döfött valp. Och några tävlingar verkar det inte heller bli....Men våren är trotsallt här med allt vad det innebär.

20200308: Kul med statistik. Även om samma hundar/förare har presterat flera titlar. Jag har fött upp 44 Border Collie. Av de är 20 Godkända Vallhundar, 5 Svensk Lydnad Champion, och två Bruks Champion. Dessutom har 3 stycken varit med i Svenska Landslag i olika grenar. Och så har jag en valpköpare som håller på att utbilda sin hund till Narkotika hund.

 

20200303: Hemsidan har "fräschats" upp eftersom jag fick problem med den gamla mallen.


20200218: Tiden går och snart är det vår 😊. Lite spännande utbildning: September 2019 började Mac & husse Benke en 1årig specialsökhunds utbildning. Mac tränas till att hitta & markera narkotiska preparat, vapen samt sprängämnen. Certifiering kommer att ske i september 2020, och därefter kan Mac & Benke börja arbeta med detta.


20200101: Tävlingssäsong 2019 har gått över förväntan för mig med hundarna. Speciellt ungdomarna. Med Maic kom vi till SM-semifinal där vi slutade på en 19:de plats, och vi har 11 poäng till Kvarts-SM 2020 (även om det inte räcker), men jag hoppas kunna skrapa ihop några poäng till med henne. Med Lyx kom vi till Unghunds SM där vi slutade på en 3:de plats trots en besvärlig flock. Sedan 11:a på Nordic Nursery (trots förarfel☹). Lyx har idag 17 poäng till Kvarts-SM 2020 och jag ser framemot att tävla henne framöver. Nu tar vi det lugnt och väntar på att Rox ska löpa.


20191015: Så har det varit Unghunds SM… Välarrangerat tävling, bra djur och trevliga människor. Tyvärr hade det regnat mycket veckan innan så det var ganska lerigt. Men, men det är bara att gilla läget – kan inte påverka vädret så mycket liksom. På lördag blev Lyx lite för djup så jag fick hjälpa henne på upptaget. Hon är super på att ta tag i djur och flytta de dit det behövs. Vi fick till alla moment och kom 5a med poäng 78/41. På söndag fick vi stå och vänta på flocken i 4-5 minuter. De ville inte gå ihop. Jag tänkte att delning blir inget problem 😉. Lyx gjorde bra utgång, upptag och framdrivning trots att en tack inte ville vara med. Hon försökte bara komma därifrån. Vi jobbade hela banan runt med att få kontroll på henne. Vid första benet tog hon med sig en annan och lämnade de andra två. Och när jag väl fick stopp på de ville de andra två gå nån annanstans så den grinden blev missad. Annars gjorde vi alla moment, även om de inte vara lätt delade. Trots att mitt fokus var utbryter tackan lyckades vi hålla linjerna... Poäng 87/47 och 3a. Totalt kom vi trea med 2 poängs marginal från 1an. Jag är så stolt och glad i Lyx. Vi funkar bra ihop hon och jag. Vi har haft en LYX helg igen!


20191006: Grattis Christina Perholt och Navalls Meg till Godkänd Vallhundsprov idag :)


20191003: Det har varit SM i fårvallning i Borlänge. Mycket svår tävling. Maic och jag kom runt och hamnade på en 19:e placering. Jag är nöjd med min Maic och vi har tiden framför oss.


20190815: Japp! Tiden går och vi har passerat mitten av september.


Jag har tävlat Lyx i början av sommaren och hon är nu är kvalifiserad till Unghunds SM i oktober.


Jag har haft sommarlov och tränat med hundarna. Jag har gått bredvid två instruktörer då jag själv vill utbilda mig till vallhundsinstruktör. Vi har även arbetat två veckor på ”Kungens Får” i år. Den här sommaren har jag inte behövt vara orolig för beten eller vintermat. Mina tackor och lamm har inte riktigt hunnit beta i samma takt som gräset har vuxit. Jag har även satsat på fast stängsel i svår terräng vilket kommer underlätta stängslingen i framtiden. Rox har blivit parad i somras men det visade sig att hon var tom. Hon hade ett konstigt löp som inte var lik hennes tidigare löp. Hoppas vi får till det nästa gång…det är ju sista chansen.


Min klubb Västmanlands Vallhundsklubb har planerat för samt anordnat kvarts SM Norr samt en IK2 helg helgen därpå. Jag tävlade båda Rox och Maic på kvarts SM. Rox och jag hittade inte varandra på banan så poängen blev därefter. Men Maic och jag körde två bra rundor och kom totalt på en 5e plats. Känns ganska overkligt och jag är otroligt glad att få delta på semifinalen i Borlänge. Helgen efter debuterade jag med Lyx på samma ställe. Och det var väl i svåraste laget för henne. Dag 1 fick jag hjälpa henne på utgången – men var väldigt nöjd med hennes insats. Dag 2 fick Lyx 50p på hämtet och 91p totalt och kom 2:a. Helt underbart!


Skolan har dragit igång för en månad sedan och nu är jag i full gång med den biten åxå. Det är bara 5 veckor till höstlovet ju 😉
20190515: Under april så har jag haft lamning och det gick bra. Scanningen stämde till 100% vad det gällde antal och 22 lamm blev det. Påsklovet har varit helt underbart med fantastiskt väder, även om jag hann bli oroligt då det var torrt. Men nu i maj har det kommit regn och varit svalare.

                         

Tävlingsmässigt har det varit helt otroligt för hundarna och mig. Maic och jag tävlade IK2ERG i Sorunda hos Kåre och Inger och kom 2:a bägge dagarna. Sedan tävlade vi IK2 med Rox och det var premier för Maic att starta IK2 i Huddinge-Lissma. Banan var väldigt klurigt med övergångar och en rejäl utmanning då jag aldrig hade varit där innan. Rox och jag gjorde en bra runda på lördag och samlade lite SM-poäng. Maic då…Jo hon och jag körde två riktigt bra race och placerade oss 1:a bägge dagarna. Så sjukt nöjd med lilla hunden och dessutom 20 SM-poäng på köpet. Foto: Mikaela Prim och Sanna Engborg.

Lyx även hon och jag tävlade i Huddinge-Lissma, men då IK1 två veckor senare. Lyx känns stabil, även om jag måste hårdträna delningen. Vi vann på lördag och kom 6:a på söndag.

Nu har hon 29 poäng till Unghunds SM (Får).


Navalls Maid har tävlat NN1 med Eleonor Blomqvist och placerade sig 3:a i söndags i Götene. Stort Grattis! Även Maid och Eleonor samlar poäng till Unghunds SM (Nöt).20190322: Nu börja jag se ljuset igen efter vintern. Som du förstår är vinter inte riktigt min grej.

Men trots vintern har det jag gjort roliga saker. Det bästa har varit att åka till Holland med Lotta och tävla European Nursery Championship. Nog den svåraste tävlingen jag har varit med på. Men

otroligt lärorikt, otroligt inspirerande och jag är otroligt glad i mina bägge unghundar. Även om poängmässigt inget att tala om, men de gjorde det de kunde på nya svåra banor med svåra djur under svåra förhållanden. Fina bilder kan du hitta på http://www.janpasschier.com/ eller på https://www.facebook.com/janpasschierphotography på många fina unghundar. Foto: Jan Passchier